Gumiabroncs Miskolc

Gumiabroncs szerkezete

Külső megjelenése alapján úgy tűnik, hogy az autók, motorok gumiabroncsa kizárólag gumiból készül. Négy fő összetevőjük van: gumi, szövet, vegyi anyagok és fém.

Mindegyik egy-egy speciális feladatot lát el, és ezek együttesen alkotják a gumiabroncs szerkezetét. Például, a radiál gumiabroncsának csak alig több mint egy harmada áll gumiból (tömeg szerint) - és a gumitartalomnak kb. 70%-a kőolajból nyert szintetikus gumi polimer. Kívülről természetesen a gumit látjuk, amely a futófelületet és az oldalfalakat alkotja, anyagába azonban más vegyi anyagokat is kevernek.

Belülről a gumiabroncs szilárdsága vázas szerkezetből épül fel, amelyet szövet-textilbetétek - gumírozott kordszövet rétegek - alkotnak és attól függően, hogy a gumiabroncs diagonális vagy radiális szerkezetű, körbefutó szövet- vagy acélbetéteket is tartalmaz. A gumiabroncs merev vázát a - nagy szakítószilárdságú, gumibevonatú acélszálakból álló - peremek adják, amelyek használat közben a gumiabroncsot biztonsággal a tárcsához szorítják. A gumiabroncsot vegyi összetevői ellenállóvá teszik az elhasználódással, a hővel és az elöregedéssel szemben. A gumihoz kevert összetevők és vegyi anyagok típusa és mennyisége attól függ, hogy a gumiabroncs melyik részén használjuk ezeket.

A gumiabroncs két alapvető részből áll: a futófelületnek - amely az úttal közvetlenül érintkezik - kell biztosítania a megfelelő tapadást, miközben ellenállónak kell lennie a kopással szemben. A másik alkotóelem a karkasz, vagyis a gumiabroncs oldalfala, amely a gumiabroncs szilárdságát és rugalmasságát biztosítja.

gumiabroncs szerkezete, Miskolc raktár

Gumiabroncs Miskolc

Szerkezet: A gumiabroncs karkasz konstrukció fajtája. A radiál építésű gumiabroncsokat "radial" vagy "R" jelöléssel látják el. Ez a leginkább elterjedt gumiabroncsfajta.

Légzáró réteg: A gumiabroncs légtartását biztosítja

Öv: Radiál gumiabroncs esetében a karkaszvázon elhelyezkedő övbetétekről van szó, amelyek a futófelület stabilitását biztosítják.

Karkasz: A gumiabroncs teherhordó váza. Az övbetétetekkel és a perem közötti vázrésszel együtt.

Futófelület: Mintával ellátott felület, amely biztosítja a gumiabroncs optimális kapcsolatát az útfelülettel.

Mintaelem/mintaárok: Mintaelemek a futó gumiban (mintaárok: negatív mintarész, mintaelem: pozitív mintarész).

Oldalfal: A gumiabroncs oldalsó része

Peremhuzal-karika: A gumiba ágyazott tekercselt acélhuzal-karika. Ez biztosítja a gumiabroncs feszes illeszkedését a kerékpánton.

Tubeless (TL): Tömlő nélküli gumiabroncs beépített légzáró réteggel.

Tube Type (TT): Csak belső tömlővel használható gumiabroncs.

TWI; Tread Wear Indicator: Futófelületi kopásjelző, a hatóságilag megengedett minimális 1,6 mm-es mintázatmélységet mutatja.

Szelep: A kerékpántra rögzítve (tömlő nélküli) vagy a tömlőbe vulkanizálva, a gumiabroncs levegővel való felfújását vagy a levegőnyomás ellenőrzését teszi lehetővé.

Szelepvédő sapka: Védi a szelep szerkezetét a szennyeződéstől és nedvességtől. A szelep tömítése érdekében elengedhetetlen.

 

Műhelytitkok, tanácsok a kényelem, biztonság és a gazdaságosság tekintetében. Minden, ami tudható a gumiabroncsról című 5 részes cikksorozatot indítunk, hogy naprakész információkkal rendelkezzen, ami hozzásegíti a helyes döntéshez. Ez Önnek egy fillérjébe sem kerül, sőt olyan értékes tanácsokkal látjuk el, amitől szószerint több pénz marad a zsebében. Jelentkezzen most! Katt ide!

Segíthetünk?

Írja meg nekünk kérdését és hamarosan felkeressük!

Tovább >>

Elérhetőség

Miskolc, Győri kapu,
Vas u. 2/A

46/377-327

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek 8 -17 óráig
Szombat 8 -14 óráig
Vasárnap 8 -12 óráig

topspeedatautogumi-miskolc [dot] hu

Facebook